Menjava valute HRK zaradi vstopa Hrvaške v evro območje - sprememba obvestila

22.12.2022

Obveščamo vas, da je vezano na že objavljeno obvestilo o menjavi valute HKR prišlo do spremembe datuma sprejemanja plačilnih nalogov v valuti HRK, in sicer namesto do 28. decembra 2022 bomo storitev opravljali samo še do 23. decembra 2022. Vse ostalo ostane nespremenjeno. Ponovno objavljamo spremenjeno obvestilo v celoti, ki si ga lahko ogledate v nadaljevanju.

S 1. januarjem 2023 Hrvaška vstopa v evro območje in kot uradno valuto uvaja evro (EUR). Hrvaška kuna (HRK) se s tem dnem ukinja kot uradno plačilno sredstvo.

V BKS Bank AG, Bančni podružnici, bomo:
-    plačilne naloge v valuti HRK sprejemali samo še do 23. decembra 2022. Vsi plačilni nalogi v valuti HRK, ki so na banko že bili posredovani vnaprej, z datumom izvršitve, poznejšim od 31. decembra 2022, in plačilni nalogi v valuti HRK, ki bodo na banko v izvršitev posredovani po 23. decembru 2022, bodo uporabnikom zavrnjeni; 

-    naloge za menjavo valut na računu iz HRK v EUR ali obratno sprejemali samo še do 30. decembra 2022, in sicer:
o    elektronska naročila do ure, ki je navedena v Urniku izvajanja plačilnih transakcij,
o    naročila v papirni obliki do ure delovanja poslovnih enot banke na ta dan;

-    ob prehodu na 1. januar 2023 stanja v valuti HRK na računih komitentov samodejno zamenjali v valuto EUR in izračunani znesek pripisali obstoječemu stanju v valuti EUR, kar bo v prometu na računu vidno kot ločena transakcija. Menjavo bomo opravili po uradnem fiksnem tečaju 7,5345 HRK za 1 EUR;

-    komitentom banke omogočili odkup in prodajo bankovcev v valuti HRK do 30. decembra 2022, po 1. januarju in do 31. marca 2023 pa komitentom banke omogočili le prodajo bankovcev v valuti HRK. 

Komitentom BKS Bank AG, Bančne podružnice, ki še razpolagajo z bankovci v valuti HRK, svetujemo, da čim prej opravijo menjavo v valuto EUR v poslovnih enotah banke oziroma bankovce v valuti HRK čim prej položijo na svoj transakcijski račun, da bo banka lahko ob prehodu na 1. januar 2023 opravila samodejno menjavo na računu v valuto EUR.

Menjave ali pologa kovancev v valuti HRK banka ne omogoča.

V BKS Bank AG, Bančni podružnici, po 31. marcu 2023 ne bomo več sprejemali gotovine v valuti HRK, kar pomeni, da menjava gotovine v valuti HRK po tem datumu ne bo več mogoča.

Po 31. decembru 2022 bo bankovce v valuti HRK do določenega zneska mogoče zamenjati tudi na blagajniškem okencu Banke Slovenije, in sicer v času od 1. januarja 2023 do 28. februarja 2023. Več informacij je na voljo na spletnih straneh Banke Slovenije.

Za vsa morebitna dodatna vprašanja se lahko obrnete na svojega svetovalca, nas pokličete na telefonsko številko 01 589 57 00 ali nam pišete na e-naslov info@bksbank.si.

BKS Bank AG, Bančna podružnica