BKS Bank praznuje 100 let

21.07.2022

BKS Bank je bila ustanovljena leta 1922 v bližnjem Celovcu. Že 100 let je zanesljiv in kompetenten bančni partner svojim strankam, zaposlenim in poslovnim partnerjem. Prva mednarodna širitev banke se je pričela pred 24. leti, in sicer v Slovenijo. »Naša podružnica v Sloveniji se je razvila v naš najpomembnejši trg na tujem. V zadnjih letih smo močno zrasli, dosegli smo vodilni položaj na trgu pri poslovanju z vrednostnimi papirji, že več kot 20 let pa vodimo uspešno lizinško družbo,« je pojasnil član uprave, pristojen za tujino, Alexander Novak.

100 let BKS Bank

Fotografija (Arnold Poeschl)
Uprava BKS Bank ob praznovanju 100. obletnice v Celovcu: mag. Alexander Novak, mag. Nikolaus Juhász, dr. Herta Stockbauer (predsednica) in mag. Dieter Kraßnitzer.

Ob 100-letnici letošnjega delovanja BKS Bank je Novak, ki je sicer zamejski Slovenec, glede prihodnosti jubilantke izjemno optimističen. Ob tej priložnosti so na sedežu banke v Celovcu slovesno odprli tudi novo oblikovano preddverje. »Zelo sem ponosen, da se lahko danes ozrem nazaj na 100 let BKS Bank. V prihodnost usmerjena poslovna politika, ki že več desetletij temelji na odličnem svetovanju in postopni širitvi, se je izkazala za uspešno, in s tako uspešno politiko postopne rasti nameravamo nadaljevati tudi v prihodnje« je dejal ob tem jubileju.

Pomembna dejavnika njihovega uspeha sta tudi inovativna digitalna ponudba in zgodnja usmeritev BKS Bank v trajnostno bančništvo. Njihova banka temelji na trdnih temeljih, ki jih dodatno krepijo predani zaposleni in zveste stranke. Kljub trenutnim geopolitičnim izzivom pa ocenjujejo, da je BKS Bank dobro pripravljena za naslednjih 100 let.

Danes ima BKS Bank 64 poslovalnic, od tega 8 v Sloveniji. Poleg Slovenije in Avstrije delujejo še na Slovaškem in Hrvaškem ter so aktivni tudi s predstavništvom v Italiji. Banka se je v tujino začela širiti leta 1998, ko je v Sloveniji kupila lizing družbo. Od takrat se je slovenska podružnica razvila v najpomembnejši trg na tujem v skupini BKS. V tem času so dosegli vodilni položaj na trgu pri poslovanju z vrednostnimi papirji, že več kot 20 let pa vodijo lastno lizinško družbo, ki je uspešna na slovenskem trgu.

BKS Bank je bila ustanovljena 25. februarja 1922 kot "Kärntner Kredit- und Wechselbank Ehrfeld & Co". To je bil začetek velike zgodbe o uspehu s številnimi vzponi in tudi padci. Predvsem je to zgodba o zanimivih osebnostih, ki so BKS Bank spremenile v mednarodno uspešno družbo in odgovorno vodile njeno širitev.

Pomembni mejniki v zgodovini BKS Bank
1922 Ustanovitev
Leopold Karl Wilhelm von Ehrfeld v Celovcu ustanovi banko Kärntner Kredit- und Wechselbank Ehrfeld & Co.

1928 Banka za Koroško
Zvezno kanclerstvo je izdalo dovoljenje za hranilno banko. Od takrat naprej je lahko hranilne knjižice izdajala tudi Bank für Kärnten.

1964 Razvoj v univerzalno banko  
Banka Bank für Kärnten je bila do takrat dejavna izključno na področju poslovanja s podjetji. Razvoj v univerzalno banko se je začel z uvedbo majhnega posojila za zasebne stranke.

1983 Banka za Koroško in Štajersko  
Z odprtjem podružnice v Gradcu se je začela širitev zunaj Koroške. Za-radi širitve tržnega območja se je banka preimenovala v Bank für Kärnten und Steiermark iz česa izvira današnja kratica BKS Bank.

1986 Vstop na borzo
Z vstopom na borzo,  1. julija 1986, si je BKS Bank zagotovila neodvisnost od vpliva banke Creditanstalt.

1998 Širitev v tujino
Leta 1998 se je začela širitev v tujino z ustanovitvijo predstavništva v Zagrebu in nakupom lizing družbe v Sloveniji. Leta 2001 je bilo na Hrvaškem ustanovljeno lizing podjetje. Danes BKS Bank opravlja bančne in lizinške posle v Sloveniji, na Hrvaškem in Slovaškem.

2004 Odprtje prve poslovalnice v Sloveniji
Prva poslovalnica BKS Bank v Sloveniji.

2005 BKS Bank AG
Močna širitev v zadnjih nekaj letih se je odrazila v spremembi imena podjetja v BKS Bank AG.

2018 Vodilni položaj na trgu poslovanja z vrednostnimi papirji v Sloveniji 
S pridobitvijo strank dveh borznoposredniških družb je BKS Bank postala največji ponudnik storitev na področju vrednostnih papirjev v Sloveniji.

2022 Trajnostna banka
Danes je BKS Bank zaupa več kot 194.400 strank. Nenazadnje tudi zaradi njene trajnostne usmeritve, za katero je prejela že več nagrad.