Kaj so denarne mule in kako delujejo?

22.02.2023

Ne postani denarna mula! Vabimo k ogledu kratkih napotkov, ki vam bodo koristili pri pravočasnem prepoznavanju vse pogostejšega pojava tako imenovanih denarnih mul. Pogosto so to nedolžne žrtve, ki nasedejo obljubi hitrega zaslužka. Čeprav se ti ljudje pogosto ne zavedajo, da sodelujejo pri kriminalu, so tudi oni storilci kaznivih dejanj in so lahko kazensko preganjani.

  • Ali vas je kdaj kdo prosil za pomoč pri prenosu denarja? Je bila ta oseba neznanec ali mogoče kdo od vaših bežnih znancev?
  • Spletni prijatelj ali morda virtualni ljubezenski partner?
  • Vam je kdo ponujal lahek zaslužek?
  • Ali ste naleteli na nekoga, ki je trdil, da potrebuje pomoč, ker ne more uporabljati svojega bančnega računa?

Če je odgovor DA, ste se verjetno pogovarjali z osebo, ki novači denarne mule – in če ste storili, kar je zahtevala, ste morda storili kaznivo dejanje in sodelovali pri kaznivem pranju nezakonito pridobljenega denarja. 

Denarne mule so namreč pomemben del v verigi pranja denarja, saj kriminalcem omogočajo hiter prenos sredstev prek mreže računov, pogosto v različnih državah.

Uporaba denarnih mul je še posebej razširjena pri kibernetski kriminaliteti; v teh primerih denarne mule običajno prenašajo oz. prenakazujejo denar iz svoje države v matično državo kriminalca.

Uporaba denarnih mul je ena izmed najpogostejših oblik pranja denarja. Ker transakcije navadno potekajo prek tujine, so se v letu 2022 povezali organi pregona iz kar 25 držav (tudi Slovenije), ki so skupaj z Europolom, Eurojustom, Interpolom in Evropsko bančno federacijo združili moči pri zatiranju denarnih mul in njihovih rekrutov. V trimesečni akciji so aretirali 2.469 denarnih mul in jim preprečili, da bi oprale 17,5 milijona EUR. 

Več podrobnosti si oglejte v priloženem dokumentu.