Brez vpliva na BKS Bank zaradi prevzema Credit Suisse s strani UBS

24.03.2023

V nedeljo je bil objavljen prevzem velike švicarske banke Credit Suisse, ki je zašla v finančne težave, s strani banke UBS.

Sporočeno je bilo tudi, da je Švicarska narodna banka (SNB) prevzemni banki UBS dala daljnosežne zaveze, da bi zagotovila nemoten potek združitve. Združitev so že pozdravili ECB in ameriška centralna banka ter Bank of England. 

Banka BKS Bank se ozira na dober operativni razvoj poslovanja v letu 2022 in je zelo zadovoljna tudi z razvojem v prvih dveh mesecih leta 2023. Združitev obeh institucij nima neposrednega vpliva na banko BKS Bank, saj nimamo naložb v delnice ali obveznice banke Credit Suisse, prav tako ji nismo odobrili medbančnih posojil. 

Obžalovanja vredno pa je, da so pretresi, povezani s Credit Suisse, škodovali ugledu evropskega bančnega trga. Z našega vidika namreč evropski finančni trg nikakor ni v krizi, ampak je zelo stabilen. K temu so pomembno prispevale stroge kapitalske in likvidnostne zahteve, ki jih morajo finančne institucije izpolnjevati od finančne krize leta 2008. 

Povezava na obvestilo FINMA (švicarski bančni nadzorni organ) o načrtovani združitvi UBS/CS - Obvestilo si oglejte TUKAJ