BKS Bank ponosni sponzor spektakularnega dogodka Carmina Burana v Križankah

28.06.2023

BKS Bank AG, Bančna podružnica je 22. junija 2023 v sklopu 71. Ljubljana Festivala nastopila v vlogi podpornika scenske kantate Carmina Burana. V svojo družbo smo imeli možnost povabiti tudi nekaj svojih strank.

Carmina Burana

Na sliki (od leve proti desni): Darko Brlek (Umetniški vodja in direktor Festivala Ljubljana), Edward Clug (koreograf), dr. Nataša Pirc Musar (Predsednica Republike Slovenije), mag. Alexander Novak (član uprave BKS Bank).
Foto: Darja Štravs Tisu

Scenska kantata Carmina Burana je Orffova največja uspešnica in je sestavljena iz 24 stavkov, v katerih nastopajo orkester (Simfonični orkester SNG Maribor), zbor (Zbor Opere SNG Maribor) in trije operni solisti (Petja Ivanova, Martin Sušnik, Da- vor Nekjak). Besedilo, ki so ga v 11. in 12 stoletju napisali potujoči kleriki pevci, je večinoma satirično in se dotika tem, kot so življenje, sreča, pomlad, pitje, igre na srečo, požrešnost in poželenje. Delo je v novem slovenskem prevodu Benjamina Virca zazvenelo pod taktirko Simona Krečiča, za odrsko uprizoritev so poskrbeli koreograf Edward Clug, scenograf Marko Japelj, kostumograf Leo Kulaš in obliko- valec luči Tomaž Premzl.

»Bila je spektakularna predstava in vesel sem, da se je našemu povabilu odzvalo toliko strank,« je povedal Alexander Novak, član uprave BKS Bank. Pred nastopom je z vodjema slovenske podružnice Dimitrijem Pregljem in Damjanom Hemptom povabil stranke BKS Bank na pogostitev na Peklensko dvorišče v Križankah.

Galerija fotografij