Obvestilo o poskusu zlorab plačilnih kartic 

14.10.2021

Obveščamo vas, da so zaznani poskusi zlorabe plačilnih kartic, pri čemer imetnik najprej prejme elektronsko pošto na svoj naslov, ki je namenjena pridobitvi podatkov o plačilni kartici (phishing).

Goljufi za krinko uporabijo ime in podobo dostavnih podjetij (npr.: DHL, Pošta Slovenije) ter pošljejo elektronsko pošto s spletno povezavo (»link«) in zahtevo po vnosu podatkov o plačilni kartici za plačilo stroškov poštnine v nižjem znesku, npr.: 3,80 EUR.

Potrditev spletne povezave, prejete v elektronskem sporočilu, prejemnika usmeri na lažno spletno stran, kjer naj bi vnesel osebne podatke in podatke o plačilni kartici, za tem pa vnos in izvršitev transakcije potrdil z vnosom enkratnega gesla, ki ga imetnik kartice uporablja za potrjevanje spletnih plačil. Z vnosom enkratnega gesla tako imetnik kartice nevede potrdi transakcijo v znesku, ki je višji od zneska, navedenega v elektronskem sporočilu (tudi do 1.500,00 EUR).

Ker je plačilo potrjeno z enkratnim geslom imetnika kartice, je uspešnost reklamacijskega postopka otežena ali celo nemogoča.

Svetujemo vam, da ste pozorni in pazljivi ob uporabi in posredovanju podatkov o svoji plačilni kartici in enkratnem geslu, ki ga uporabljate za potrjevanje spletnih plačil.

V primeru, da ste po potrditvi spletne povezave na lažni spletni strani vnesli svoje podatke in to tudi potrdili z vnosom enkratnega gesla, nemudoma kontaktirajte banko.