Prihodnost je zelena

02.03.2020

Menite, da Evropa ne more zbrati treh bilijonov evrov za podnebni preobrat? Motite se!

Udeleženci dogodka Zelene priložnosti, zelene zmage so razpravljali o tem, kako s presežno likvidnostjo na trgu ustvariti podnebni preobrat. Od leve proti desni:  Borut Hočevar, Jonas Sonnenschein, Alexander Novak in Simon Zajc. FOTO: Jure Makovec, Časnik Finance.

Galerija fotografij

BKS Bank je v sodelovanju z revijo Moje Finance 26. februarja 2020 organizirala dogodek z naslovom Zelene priložnosti, zelene zmage, na kateri je sodelovala vrsta zanimivih govorcev, med njimi tudi Simon Zajc, minister za okolje in prostor.

Financiranje projektov za doseganje podnebne nevtralnosti še nikoli ni bilo tako preprosto kot danes. »Obrestne mere so skoraj ničelne, denarja je ogromno, potrebujemo pa podjetja, ki bodo ustvarila zgodbo,« je povedal član uprave BKS Bank Alexander Novak.

»Znanstveniki so svoje delo dobro opravili, saj je v večini držav evropske skupnosti in v mednarodnih korporacijah sprejeto prepričanje, da moramo povzeti ukrepe glede podnebnih sprememb«, je povedal Alexander Novak, ki je v Kristalni palači v Ljubljani skupaj z Martino Štefančič Vrščaj, vodjo oddelka poslovanja z vrednostnimi papirji, in Dimitrijem Pregljem, vodjem podružnice BKS Bank AG v Sloveniji, nagovoril udeležence dogodka.

V uvodu je prof. dr. Mojmir Mrak predstavil kratkoročne in srednjeročne obete trenutne makroekonomske kondicije. Blaž Angel, vodja analiz pri v BKS Bank AG, Bančni podružnici, je izpostavil, da je »inflacija strup za naložbe« ter vlagateljem podal nekaj nasvetov o tem, kako upravljati portfelje v trenutnih razmerah ničelnih obrestnih mer.

Okrogla miza Zelena prihodnost, nova priložnost
Pri okrogli mizi dogodka so sodelovali okoljski minister Simon Zajc, Jonas Sonnenschein iz fundacije Umanotera in  Alexander Novak, član uprave BKS Bank. Razpravo je moderiral Borut Hočevar, urednik priloge Okolje in energija pri časniku Finance ter član komisije za podeljevanje okoljskih nagrad. Tako predstavniki oblasti, nevladne organizacije in finančnega trga so se strinjali, da bodo naložbe v trajnostni razvoj poganjale gospodarsko rast v naslednjih letih. Minister Zajc je povedal, da je za Slovenijo ogljična nevtralnost do leta 2050 dosegljiva, a zna biti to prepozno. 

Ob koncu nas je z doživetim predavanjem o tem, kako ujeti »bogastvo v sliki« navdušil Arne Hodalič, fotograf in popotnik, ki pravi, da je »največje in pravo bogastvo delati tisto, kar tvojemu življenju daje smisel«. 

Trajnostni uspehi BKS Bank
Trajnost in varovanje podnebja sta trdno zasidrana v strategiji in kulturi BKS Bank. Ugledna mednarodna bonitetna agencija ISS ESG ji je za to že drugič zapored podelila prvorazredni status (status Prime). Kot je na okrogli mizi povedal Alexander Novak: »Ko v BKS Bank govorimo o trajnostno  naravnanem poslovanju, ne govorimo le o pozitivnem učinku na podnebje, ampak tudi o pozitivnih učinkih za regionalno gospodarstvo in družbo.«