10 nasvetov za varno spletno nakupovanje


Spletno nakupovanje je vedno bolj razširjeno tudi zaradi priročnosti. Splet postaja pester ponudnik možnosti, saj na njem lahko najdete številne izdelke, ugodne cene in dostavo do doma. Nakupovanje po spletu je enostavno, saj kupujemo iz domačega naslanjača. Ob tem so v porastu številne kibernetske grožnje in prevare pri spletnem nakupovanju. Kako lahko odkrijete prevare, se jim izognete, predvsem pa varno nakupujete?  V BKS Bank vam ponujamo naslednje nasvete za varno spletno nakupovanje. 

Na kaj morate paziti?

 

1. Kupujte samo na priljubljenih in znanih spletnih straneh

Rezultati iskanja v brskalniku so lahko prirejeni, da vas prevarajo. Bodite previdni pri napačnem črkovanju ali pri spletnih mestih, ki uporabljajo drugo domeno od običajnih (.net namesto .com). V današnjem času lahko že skoraj vsakdo vzpostavi spletno trgovino, zato pred nakupom tudi preverite prodajalca na različnih forumih ali Googlu. Prepričajte se, da ima podjetje fizični naslov in telefonsko številko, na katera se lahko obrnete v primeru zapletov. Priporočamo tudi preverjanje zgodovine spletne trgovine tukaj, saj velikokrat nepridipravi spletno trgovani ustanovijo pred kratkim. Večina zaupanja vrednih spletnih trgovin ima že določeno zgodovino.
 

2. Preverite varnost povezave

Poglejte v naslovno vrstico brskalnika, če niste prepričani o zakonitosti spletnega mesta. Ne kupujte preko spleta, na spletnem mestu, ki poleg URL-ja ne prikazuje ikone ključavnice. Slednje pomeni, da ima spletno mesto nameščeno šifriranje SSL (sloj varnih vtičnic), to je, da so vaši prenosi podatkov bolj varni kot na nešifriranem mestu. Drug način, da ugotovite, ali ima spletno mesto SSL, je, da poiščete URL, ki se začne s https://, kar je standardno tudi na spletnih mestih, ki niso namenjena nakupovanju. Google Chrome vsako stran brez dodatnega S celo označi, kot "ni varno" in vas preusmeri stran.
 

3. Preden kupujete, preverite prodajalca

Če ste do spletnega mesta previdni, opravite skrbni pregled. Splet je poln mnenj o trgovcih na drobno. Obstajajo tudi številne spletne strani, kjer lahko preverite spletne trgovce, ena takšnih je tudi Google my business. Podjetja preverite, preden se odločite, da boste podali številko svoje kreditne kartice. 
 

4. Zakrijte občutljive informacije

Ni razlogov, da bi morali spletnemu trgovcu podajati informacije o rojstnem dnevu, srednjemu imenu, enotni matični številki občana (EMŠO) ali katere koli druge osebne podatke poleg vašega plačilnega sredstva in poštnega naslova. Navajajte napačne podatke, če prodajalec od vas zahteva, da izpolnite občutljive podatke za dokončanje transakcije. Več vaših podatkov podate, lažje vam ukradejo identiteto.
 

5. Uporabljajte kartice z močno avtentikacijo in redno spremljate izpiske

Pri spletnem nakupovanju je pametno uporabljati kreditno ali debetno kartico za plačevanje. Nekatera prodajna mesta pa tudi omogočajo plačilo preko direktne obremenitve SEPA (SDD).  V Sloveniji in celotni Evropski uniji je že zakonsko obvezna močna avtentikacija uporabnikove kartice (3D Secure), kjer morate v ločeni aplikaciji potrditi spletni nakup. Redno pregledujte elektronske izpiske za svojo kreditno kartico, debetno kartico in bančni račun. Lahko tudi redno spremljate spletno banko za preverjanje plačanih računov, verodostojnost in varno povezavo do spletnih bank vam zagotavlja certifikat SSL. Varen nakup vam omogoča enkratno generirano geslo, ki ga dobite v aplikaciji BKS Bank, MyNet. Če nimate mobilne banke, si vključite SMS obveščanje  o prilivih in odlivih. Vedno shranjujte zapise o svojih spletnih transakcijah, ki naj vključujejo račun, številko naročila, opis izdelka in ceno. Prav tako shranite vsa elektronska sporočila, ki jih pošljete ali prejmete od prodajalca. 
 

6. Pazite se goljufivih zamenjav darilnih kartic

Ko gre za darilne kartice, se pri nakupu držite vira in jih kupite pri preverjenem trgovcu. Dogajajo se namreč preprodaje darilnih kartic na spletnih mestih za prodajo izdelkov iz druge roke, z malo ali nič sredstev na njih. Obstaja veliko »izmenjav« darilnih kartic, ki so odlična ideja – omogočajo vam zamenjavo kartic, ki jih ne želite, za kartice, ki jih imate. Morda dobite kartico in ugotovite, da je že bila uporabljena. Prepričajte se, da ima spletno mesto, ki ga uporabljate, trdno garancijsko politiko. Še bolje je iti neposredno v fizično trgovino po fizično darilno kartico.
 

7. Zagotovite si zasebnost, ko uporabljate javni Wi-Fi

Posebej bodite pazljivi, če nakupujete preko brezplačne javne dostopne spletne točke in raje uporabljajte znana in zasebna omrežja. Če že uporabljate javni Wi-Fi, je smiselno uporabiti navidezno zasebno omrežje (VPN), tukaj pa je nekaj nasvetov, kako ga nastaviti v napravah Android. 
 

8. Namestite si varnostne programe

Uporabite upravitelja gesel za ustvarjanje gesel, ki je že na primer širše dostopen preko Googla in si ga lahko ogledate tukaj. Brskalnik tako ustvari zapletena gesla, ki jih ni mogoče razvozlati. Spremljal jih bo in jih izpolnjeval med nakupovanjem. Prav tako lahko prihranite čas pri izpolnjevanju obrazcev za poštni naslov tako, da te informacije shranite v upravitelja gesel in mu dovolite, da podatke vnese namesto vas. Priporočljivo se je pred zlonamerno programsko opremo zaščititi z rednimi posodobitvami protivirusnega programa. 
 

9. Ustvarite močna gesla in jih nikomur ne zaupajte

Kjerkoli že boste na spletu, ustvarite močna gesla in jih ne zaupajte nikomur, če ne uporabljate upravitelja gesel. Močno geslo je takšno, ki ga je skoraj nemogoče ugotoviti. Dobro je uporabiti velike in male črke in znake. Izogibajte pa se besed, ki jih najdemo v slovarju, osebnih podatkov članov družine, zaporedja na tipkovnici, ne uporabljajte pogostih kratic in okrajšav in enaka gesla za različne spletne strani.
 

10. Prijavite neustrezen dogodek

Naj vam ne bo nerodno, če vas med spletnim nakupovanjem zapeljejo. Namesto tega se pritožite prodajalcu. Če ne boste dobili zadovoljive rešitve, prijavite dogodek pristojnim organom, vendar ni nikakršnega zagotovila, da bi bili upravičeni do vračila sredstev. Če želite, lahko prekličete kartico. To je uporabno zlasti v primeru, če bi kartico založili ali kupovali v sumljivi spletni trgovini, in vas skrbi, da bi jo kdo lahko zlorabil.