Varno potrjevanje spletnih nakupov

Dogovorite se za sestanek

Kontaktni center Pon.–pet.: 8.–16. ure

+386 1 589 57 00

Pišite nam

info@bksbank.si

Evropska unija je z direktivo o plačilnih storitvah (PSD2) sprejela ukrepe za večjo zaščito spletnih plačil. Zaradi strožjih varnostnih zahtev je za preverjanje pristnosti imetnika kartice pri kartičnih plačilnih transakcijah z vsemi plačilnimi karticami fizičnih in pravnih oseb uvedena t. i. močna avtentikacija (SCA).

Močna avtentikacija zagotavlja varnejše spletno nakupovanje. Pri spletnih plačilih je potrebna uporaba dveh od treh varnostnih elementov, ki so med seboj neodvisni in dokazujejo, da je plačnik resnični imetnik plačilne kartice.

Varnostni elementi močne avtentikacije:

  • nekaj, kar veš (geslo, koda PIN ali odgovor na varnostno vprašanje),
  • nekaj, kar imaš (pametni telefon ali druga mobilna naprava),
  • nekaj, kar si (prstni odtis, roženica, obraz, glas). 

Spletne nakupe na prodajnih mestih v EU, ki podpirajo storitev Mastercard Identity Check (EMV 3D Secure 2.0), imetniki debetne in kreditne kartice Mastercard potrjujejo z uporabo močne avtentikacije. 

V BKS Bank potrjevanje z uporabo močne avtentikacije imetnikom kartic omogočamo z uporabo storitev Rekono.

Mobilna aplikacija Rekono OnePass

Uporabniki pametnih telefonov lahko potrjevanje spletnih nakupov opravljate v okviru storitev Rekono z uporabo mobilne aplikacije Rekono OnePass, ki je na voljo za mobilne naprave Android, iOS in Huawei.

Alternativna rešitev Rekono SMS OTP

Uporabniki, ki nimate pametnih telefonov ali v mobilni napravi ne želite uporabljati mobilne aplikacije Rekono OnePass boste morali od vključno 9. 2. 2021 za potrjevanje spletnih nakupov uporabljali alternativno rešitev Rekono SMS OTP.

Za začetek uporabe mobilne aplikacije Rekono OnePass je potrebno:

  • namestiti mobilno aplikacijo na svoj mobilni telefon in opraviti registracijo te v račun Rekono,
  • v mobilni aplikaciji z uporabo gumba  aktivirati banko za potrjevanje spletnih nakupov.

Prva uporaba in registracija – navodilo za prvo namestitev aplikacije Rekono OnePass v mobilni napravi in navodilo za registriranje naprave v računu Rekono najdete.

Potrjevanje spletnih nakupov – navodilo za povezavo banke s profilom imetnika kartice in računom Rekono za potrjevanje spletnih nakupov s plačilnimi karticami BKS Bank.

Postopek aktiviranja potrjevanja spletnih nakupov v mobilni aplikaciji Rekono OnePass se opravi z uporabo številke ene od kartic, izdanih pri BKS Bank, in vnosom številke PIN, veljavne za to kartico. S pravilnim vnosom katere koli kartice se aktivira potrjevanje spletnih nakupov za vse kartice, ki jih ima imetnik izdane pri BKS Bank in so povezane z davčno številko imetnika kartice.

Potrjevanje spletnih nakupov se nato izvaja na podlagi potisnega sporočila, ki ga imetnik kartice prejme v svojo mobilno napravo. Vstop v mobilno aplikacijo Rekono se izvede s preverjanjem biometrije ali z vnosom PIN-a, ki si ga je imetnik kartice nastavil ob prvi namestitvi mobilne aplikacije Rekono OnePass in registraciji te mobilne naprave v računu Rekono.

Rekono OnePass potrjevanje spletnih plačil 

Postopek potrjevanja spletnih plačil z mobilno aplikacijo Rekono OnePass je preprost in varen.

Vse podrobnosti o postopku potrjevanja spletnih plačil si oglejte v priročniku ali video posnetku. 

Za začetek uporabe rešitve Rekono SMS OTP je potrebno:

  1. Na spletni strani rekono.si opraviti registracijo računa Rekono. Za registracijo računa Rekono potrebujete le svoj elektronski naslov in številko mobilnega telefona, ki je shranjena tudi v evidenci banke.
  2. Aktivirati rešitev Rekono SMS OTP.  Za aktivacijo Rekono SMS OTP si morate prvo nastaviti osebno geslo, ki ga boste kasneje uporabljali pri potrjevanju spletnih plačil in dodati banko. 

Več v navodilih.

Potrjevanje spletnih nakupov na prodajnih mestih zunaj EU in spletnih prodajnih mestih v EU, ki še niso prilagojena na najnovejše standarde zagotavljanja močne avtentikacije, imetniki debetne in kreditne kartice Mastercard opravijo z vnosom enkratnega varnega gesla, ki ga prejmejo na številko mobilnega telefona, shranjeno v evidenci banke.

Dogovorite se za sestanek

Kontaktni center Pon.–pet.: 8.–16. ure

+386 1 589 57 00

Pišite nam

info@bksbank.si

Zavarovanje plačilnih kartic

Se bojite zlorabe svojih plačilnih kartic? Zavarjujte jih!

Varnostni SMS

Vklopite storitev Varnostni SMS in si zagotovite nadzor nad vsako svojo transakcijo na svoji plačilni kartici.

Debetna Mastercard

Nova debetna brezstična kartica Mastercard predstavlja popolno evolucijo. Z njo lahko plačujete v tujini ali doma, na POS-terminalih in tudi prek spleta.